Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2014 21:41 - Портретът на Дориан Грей /The picture of Dorian Gray/
Автор: gordost20iki Категория: Забавление   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.07.2014 13:08


  Това лято си поставих за цел да прочета поне  пет книги, с които всеки човек трябва да се е запознал в живота си. Освен за удоволствие и вътрешно удовлетворение, също така ще са ми в полза и в образованието, тъй като специлността, която следвам е тясно свързана с литературата. Романи като Ана Каренина, Война  и мир (Л. Толстой), Престъпление и наказание ( Ф. Достоевски) и др.

 Сложих началото на това мое предизквикателство с единствения роман на Оскар Уайлд, а именно Портретът на Дориан Грей ( The Picture of Dorian Gray).

 Ако се питате дали ще разказвам или анализирам творбата, спокойно, не бих могла да анализирам, дори и да искам, такива произведения. Още от училище не намирам анализите за нещо, което да ми е от помощ. Всеки трябва да разбира даденото произведение по свой начин. Това, с което ме спечели "геният на разговора" , е начинът, по който се изразява. Целият роман е обсипан с мисли и идеи, които могат да бъдат създадени само от от човек, притежаващ огромна дарба за дар слово, а и не само. Сигурна съм, че вски който е чел Портретът на Дориан Грей  е бил смаян от блясъка на изящното слово, от невероятния усет за хармония и красота.
 
 Един от цитатите, който ме впечатли със своята  истинност е:
 " - Да си естествен, е поза, при това, знам го добре, поза, която дразни хората повече от всички други - отвърна през смях лорд Хенри"
 Цитата е изключително актуален за днешно време, като се има предвид, че хората използващи тази "поза" са малцина. Друг е въпросът защо повечето искат,правят се и вярват, че са нещо различно от това, което наистина са...По-лесно ли е да си някой друг?Хм...

И още едно доста интересно твърдение от романа:
 " Само ограничените хора не съдят по външността. Истинската тайна на живота е заключена във видимото, а не в невидимото." (Ах,този лорд Хенри :) )
 На какво мнение сте? Дали Уайлд е прав? Аз поне не мога да се съглася с това твърдение, но определено е интересно и кара човек да се замисли.

 Останаха ми няколко странички, които ще дочета всеки момент. За тези, които не са намерили време все още да прочетат романа, направете го, обещавам, че няма да съжалявате.

 Ще завърша с един последен цитат, ключов за романа. Приятна вечер!
 " Трагедията на старостта не е в това, че старееш, а в това, че оставаш млад."

 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gordost20iki
Категория: Забавление
Прочетен: 10324
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930